Bevind jij je op de hedonische loopband? Zo herken je het

In de zoektocht naar geluk en tevredenheid stuiten veel mensen op een verraderlijk fenomeen dat bekend staat als de ‘hedonische loopband’. Dit concept kan als een metafoor voor ons welzijn dienen en legt uit waarom we vaak terugkeren naar een basaal niveau van tevredenheid, ongeacht de positieve of negatieve gebeurtenissen in ons leven. Het idee is dat, na het ervaren van hoogte- of dieptepunten, we uiteindelijk weer terugkeren naar een soort emotioneel evenwicht. Maar wat als dit evenwicht niet het soort diepgaand geluk is dat we echt willen?

Wat is de hedonische loopband?

De term ‘hedonische loopband’ komt uit de positieve psychologie en beschrijft het idee dat mensen na een positieve levensgebeurtenis, zoals een promotie, een huwelijk, of het winnen van de loterij, slechts tijdelijk gelukkiger zijn. Na een bepaalde periode past men zich aan de nieuwe situatie aan, en het gevoel van geluk neemt af, waardoor men weer op zoek gaat naar de volgende ‘kick’.

Herkenning van de hedonische loopband

Het herkennen van jezelf in deze situatie vereist een diepgaande zelfreflectie. Vraag jezelf af:

  • Ben ik constant op zoek naar de volgende grote ‘beloning’ om gelukkig te zijn?
  • Heb ik het gevoel dat mijn geluk altijd tijdelijk is?
  • Ervaar ik een constant gevoel van ontevredenheid, ook al lijkt alles goed te gaan?

Als je op deze vragen ‘ja’ antwoordt, bevind je je waarschijnlijk op de hedonische loopband.

Ontsnappen uit de hedonische loopband

Dankbaarheid praktiseren

Een van de meest effectieve manieren om van de hedonische loopband af te komen, is het beoefenen van dankbaarheid. Dit helpt je om bewust te worden van de dingen die je al hebt, in plaats van altijd naar iets nieuws te streven. Het bijhouden van een ‘dankbaarheidsdagboek’ kan een nuttige oefening zijn.

Zinvolle doelen stellen

In plaats van doelen te stellen die puur gebaseerd zijn op materiële winst of externe validatie, kan het nastreven van intrinsiek motiverende doelen je helpen een dieper gevoel van tevredenheid te bereiken. Zinvolle doelen zijn vaak verbonden met persoonlijke groei, relaties en een bijdrage leveren aan de gemeenschap.

Mindfulness beoefenen

Mindfulness kan je helpen om je bewust te worden van het huidige moment, wat cruciaal is om te ontsnappen uit de hedonische loopband. Hierdoor kan je de kleine dingen in het leven meer waarderen en word je minder gefocust op het nastreven van toekomstige beloningen.

Sociale connecties verdiepen

Menselijke relaties zijn een van de meest duurzame bronnen van geluk. In plaats van het nastreven van materiële bezittingen of prestaties, kan het verdiepen van je relaties je een meer bestendig en diepgaand gevoel van tevredenheid bieden.

Professionele hulp zoeken

Als je merkt dat de hedonische loopband een significant negatief effect op je leven heeft en je vindt het moeilijk om dit zelf te doorbreken, kan professionele begeleiding door een psycholoog of coach waardevol zijn.

Kortom

De hedonische loopband kan ons gevoel van geluk en tevredenheid aanzienlijk beïnvloeden, maar het is mogelijk om eraan te ontsnappen. Door zelfreflectie en het toepassen van technieken zoals dankbaarheid, het stellen van zinvolle doelen, mindfulness en het verdiepen van menselijke connecties, kun je jezelf bevrijden van deze oneindige cyclus en een dieper, duurzamer geluk vinden.

Gentlemannen
Logo