De kracht van rente op rente: hoe €20,000 een aanzienlijke spaarpot wordt

Het financiële concept van ‘rente op rente’ is vaak onderschat en onbegrepen, maar het vormt de kern van elke succesvolle beleggingsstrategie. Dit principe wordt ook wel het “achtste wereldwonder” genoemd en kan zelfs de meest bescheiden spaarbedragen in een substantieel kapitaal veranderen. De term rente op rente (of compound interest) klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat valt onzes inziens mee. In dit artikel gaan we dieper in op wat rente op rente precies is, hoe het werkt, en geven we een rekenvoorbeeld met €20,000 spaargeld en 2% rente.

Wat is rente op rente?

De eenvoudigste vorm van rente is enkelvoudige rente, waarbij rente alleen wordt berekend over het oorspronkelijke bedrag, ofwel het ‘hoofdsom’. Bijvoorbeeld, als je €1000 hebt en dit op een spaarrekening zet met een jaarlijkse rente van 5%, dan ontvang je na een jaar €50 aan rente.

Rente op rente daarentegen gaat een stap verder. Na het eerste jaar, waarin je €50 rente hebt verdiend op je €1000, wordt die rente toegevoegd aan het hoofdsom, waardoor het nieuwe hoofdsom €1050 wordt. In het tweede jaar wordt de rente berekend over deze €1050, in plaats van de oorspronkelijke €1000. Hierdoor neemt het vermogen exponentieel toe.

De formule

De formule voor het berekenen van rente op rente is als volgt:

  • “Eindbedrag” is het totale bedrag na een bepaald aantal jaren.
  • “Hoofdsom” is het beginbedrag.
  • “Rente” is de jaarlijkse rentevoet.
  • “Aantal jaren” is de looptijd van de investering in jaren.

Een rekenvoorbeeld: €20,000 en 2% rente

Stel, je hebt €20,000 spaargeld en je besluit dit te investeren in een spaarrekening die 2% jaarlijkse rente biedt. Laten we kijken hoe dit bedrag groeit over 10, 20, en 30 jaar, met behulp van de formule voor rente op rente. Dit voorbeeld gaat er van uit dat je geen geld stort of opneemt in de tussentijd.

10 jaar

Totaal ontvangen rente €4.379. Totaal eindsaldo: €24.379

30 jaar

Totaal ontvangen rente €16.227. Totaal eindsaldo: €36.227.

Bron: https://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php

Zoals je ziet, groeit het oorspronkelijke bedrag van €20,000 tot €36.227 na 30 jaar, zonder dat je daar zelf een extra cent aan hebt toegevoegd. Dit is de kracht van rente op rente.

Waarom is het interessant?

In de loop der tijd kan zelfs een kleine rentevoet aanzienlijke effecten hebben dankzij rente op rente. Het stelt individuen en beleggers in staat om hun vermogen te vergroten zonder actieve inspanning. Dit principe is dan ook fundamenteel voor pensioenplanning, vermogensopbouw en financiële zekerheid op lange termijn.

Onder de financiële streep

Rente op rente is een krachtig financieel instrument dat de potentie heeft om bescheiden investeringen om te zetten in significante sommen. Door vroeg te beginnen met sparen en het rente-op-rente-effect zijn werk te laten doen, kan iedereen profiteren van dit mechanisme. Het is nooit te laat om te beginnen; het enige wat je nodig hebt is geduld en discipline. In de huidige tijden van hoge inflatie, is het wel de vraag of je spaargeld voldoende rendeert om de inflatie tegen te gaan. Als je weinig of geen rendement op je spaargeld hebt en het niet belegt, dan is het koopkracht verlies het grootst; je geld wordt minder waard en het saldo op de bank blijft gelijk.

Gentlemannen
Logo