Let hier op als je hardloopschoenen koopt

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is een belangrijk aspect van het hardlopen, zowel voor beginners als voor gevorderden. Een goede schoen kan het verschil maken tussen een comfortabele, efficiënte loop en een onaangename ervaring die kan leiden tot blessures. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

Pronatie

Pronatie is de natuurlijke binnenwaartse rol van de voet tijdens het lopen of rennen. Het is belangrijk om te weten wat je pronatietype is om de meest geschikte schoenen te vinden:

 1. Neutrale Pronatie: Een neutraal voetprofiel vereist minder ondersteuning, zodat je een breder scala aan schoenen kunt kiezen.
 2. Overpronatie: Als je overproneert, rol je te veel naar binnen. Schoenen met meer stabiliteit en ondersteuning zijn hier geschikt voor.
 3. Onderpronatie (Supinatie): Onderpronatie betekent dat je te veel aan de buitenkant van je voet loopt. In dit geval zijn schoenen met veel demping beter geschikt.

Maat en pasvorm

De maat van hardloopschoenen kan soms anders zijn dan je normale schoenmaat. Het is vaak aanbevolen om een halve tot een hele maat groter te nemen dan je normale maat om ruimte te bieden voor de natuurlijke zwelling van de voeten tijdens het lopen. Pas schoenen altijd eerst in de winkel. Als je eenmaal een voorkeurs merk en model hebt aangeschaft, kun je vaak de zelfde maat bestellen van een opvolgend model.

Demping en ondersteuning

De demping in de zool en de steun in de boog van de schoen kunnen variëren afhankelijk van je behoeften. Sommige mensen hebben behoefte aan meer demping voor lange afstanden, terwijl anderen de voorkeur geven aan een minimalistischer, grondiger gevoel.

Type ondergrond

Er zijn verschillende soorten hardloopschoenen afhankelijk van het terrein. Er zijn schoenen voor op de weg, voor op het spoor en voor trail running. Kies het type dat het beste past bij waar je het meest zult lopen.

Bekende Merken

 • Nike: Bekend om hun brede scala aan opties en innovatieve technologieën zoals Nike Air en Nike Free.
 • Adidas: Biedt een scala aan schoenen die bekend staan om hun comfort en duurzaamheid, zoals de Adidas Ultraboost serie.
 • Asics: Zeer populair onder serieuze hardlopers, vooral voor hun Gel-serie die extra demping en ondersteuning biedt.
 • Brooks: Een merk dat zich specifiek richt op hardloopschoenen en bekend staat om hun ondersteunende modellen.
 • Saucony: Bekend om hun hoogwaardige demping en betrouwbare ondersteuning, vooral in hun Ride en Kinvara series.

Zorg ervoor dat je naar een gespecialiseerde winkel gaat waar je je loopstijl en voettype kunt laten analyseren. Dit zal je helpen om de best mogelijke keuze te maken.

Levensduur hardloopschoenen

De levensduur van hardloopschoenen kan variëren op basis van verschillende factoren zoals het merk, het model, het terrein waarop je loopt, en je loopstijl. Echter, een algemene richtlijn is dat hardloopschoenen meestal tussen de 600 en 800 kilometer meegaan.

Factoren die de Levensduur Beïnvloeden:

 1. Materiaal: Schoenen met zolen gemaakt van duurzamere materialen zullen over het algemeen langer meegaan.
 2. Loopstijl: Als je een ‘heavy striker’ bent, iemand die met veel kracht landt, zullen je schoenen sneller slijten.
 3. Ondergrond: Op een zachtere ondergrond zoals een atletiekbaan zullen je schoenen over het algemeen langer meegaan dan op hardere ondergronden zoals beton.
 4. Gewicht: Zwaardere lopers zullen over het algemeen sneller door hun schoenen heen gaan dan lichtere lopers.
 5. Rotatie: Als je meer dan één paar hardloopschoenen hebt en tussen hen roteert, kan dit de levensduur van elk paar verlengen.

Tekenen dat je Nieuwe Schoenen Nodig Hebt:

 1. Verminderde Demping: Als de schoenen niet meer zo comfortabel aanvoelen als voorheen, is de demping mogelijk versleten.
 2. Ongemak of Pijn: Voortdurende spiervermoeidheid, pijn in de gewrichten of blaren kunnen tekenen zijn dat je schoenen hun beste tijd hebben gehad.
 3. Zichtbare Slijtage: Als de zool versleten is of als het bovenwerk van de schoen scheuren begint te vertonen, is het tijd voor een nieuw paar.

De beste manier om te weten wanneer je nieuwe schoenen nodig hebt, is door te luisteren naar je lichaam en regelmatig je schoenen te inspecteren op tekenen van slijtage. Het kan ook nuttig zijn om een logboek bij te houden van het aantal gelopen kilometers per paar om een beter idee te krijgen van wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Hardlopen op sneakers

Je ziet soms mensen hardlopen op sneakers. Toch wordt over het algemeen afgeraden. Vooral niet doen voor regelmatige of langere runs! Hier zijn een paar redenen waarom:

Gebrek aan ondersteuning

De meeste sneakers zijn ontworpen voor alledaags gebruik en bieden niet de specifieke ondersteuning die hardloopschoenen wel hebben. Ze missen vaak de demping, stabiliteit en ondersteuning die nodig zijn om de impact van het hardlopen op te vangen. Dit kan leiden tot voetpijn en mogelijk zelfs tot blessures zoals hielspoor of shin splints.

Minder demping

Hardloopschoenen zijn ontworpen om uitstekende demping te bieden, vooral in de hiel- en voorvoetgebieden, waar de meeste impact plaatsvindt tijdens het hardlopen. Sneakers hebben doorgaans niet dezelfde mate van demping, wat kan resulteren in meer belasting op de gewrichten en spieren.

Onjuiste pronatiecontrole

Zoals eerder genoemd, is pronatie een belangrijke factor bij het kiezen van hardloopschoenen. De meeste sneakers zijn niet ontworpen om pronatieproblemen aan te pakken, wat kan leiden tot verkeerde voetplaatsing en onnodige stress op de enkels, knieën en heupen.

Gentlemannen
Logo