Kaalheid bij mannen – de oorzaak en preventie

Kaalheid bij mannen, medisch bekend als androgene alopecia, wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en hormonale factoren. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) speelt een belangrijke rol in het proces. DHT bindt zich aan de haarzakjes, waardoor deze krimpen en uiteindelijk stoppen met de productie van nieuw haar. Dit leidt tot het dunner worden van het haar en uiteindelijk tot kaalheid.

Waarom hebben sommige mensen er last van en anderen niet?

 1. Genetische factoren: Als kaalheid veel voorkomt in uw familie, is de kans groter dat u er ook last van krijgt.
 2. Hormonale factoren: Hormonen zoals DHT kunnen bij sommige mensen meer invloed hebben dan bij anderen.
 3. Leeftijd: De kans op kaalheid neemt toe met de leeftijd.
 4. Levensstijl: Factoren zoals stress, slechte voeding, en bepaalde medische aandoeningen kunnen kaalheid versnellen.

Hoe kun je het tegengaan?

 1. Medicatie: Producten als minoxidil (Rogaine) en finasteride (Propecia) kunnen helpen bij het vertragen van haarverlies en het bevorderen van nieuwe haargroei.
 2. Haartransplantatie: Dit is een chirurgische procedure waarbij haarzakjes van een deel van het hoofd naar een kaal gebied worden verplaatst.
 3. Lasertherapie: Dit kan de gezondheid van de hoofdhuid verbeteren en haarverlies vertragen, hoewel het bewijs hiervoor gemengd is.
 4. Goede voeding: Voeding rijk aan vitamines zoals biotine en antioxidanten kan de gezondheid van uw haar verbeteren.
 5. Natuurlijke remedies: Er zijn verschillende natuurlijke behandelingen en huismiddeltjes die beweren haarverlies te kunnen tegengaan, maar het wetenschappelijk bewijs hiervoor is beperkt.

Raadpleeg een arts voor een diagnose en behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke situatie.

Op welke leeftijd kaal

De leeftijd waarop mannen te maken krijgen met kaalheid als gevolg van androgene alopecia varieert aanzienlijk. Deze variatie is te wijten aan verschillende factoren zoals genetische aanleg en hormoonniveaus.

Bij sommige mannen kan het haarverlies al beginnen in de late tienerjaren of vroege twintiger jaren. In deze gevallen versnelt het haarverlies vaak. Veel mannen beginnen echter pas tekenen van haarverlies te vertonen in hun dertiger jaren. Dit kan zich uiten als een terugwijkende haarlijn en/of dunner wordend haar op de kruin van het hoofd.

Naarmate mannen ouder worden, neemt het risico op kaalheid toe. Tegen de tijd dat ze in hun vijftiger jaren zijn, hebben de meeste mannen enige vorm van haarverlies ondergaan. Het tempo waarin dit haarverlies optreedt, kan ook sterk variƫren.

Bij sommige mannen duurt het vele jaren om van een volle haardos naar kaalheid te gaan, terwijl het bij anderen in een relatief korte tijdspanne kan gebeuren. Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat niet elke man met androgene alopecia volledig kaal wordt. Sommigen ervaren alleen gedeeltelijk haarverlies dat zich beperkt tot bepaalde gebieden, zoals de kruin of de haarlijn.

Hoeveel procent wordt kaal

Volgens verschillende studies en bronnen varieert het percentage mannen dat te maken krijgt met enige vorm van kaalheid aanzienlijk naargelang de leeftijd en de populatie die wordt bestudeerd. Een veel aangehaalde schatting is dat ongeveer 50% van de mannen tegen de tijd dat ze 50 jaar zijn te maken krijgt met een vorm van androgene alopecia.

Een bekende studie die wordt aangehaald is de “Hamilton-Norwood” studie, die verschillende stadia van kaalheid classificeert. Deze studie heeft bijgedragen aan ons begrip van hoe vaak kaalheid voorkomt bij mannen op verschillende leeftijden.

De Hamilton-Norwood schaal is een algemeen geaccepteerde classificatiemethode voor het beoordelen van het stadium en de ernst van mannelijke kaalheid, ook bekend als androgene alopecia. Deze schaal beschrijft verschillende stadia van haarverlies, gaande van lichte tot ernstige kaalheid:

 1. Type I: Geen significant haarverlies of terugwijkende haarlijn.
 2. Type II: Een lichte terugwijkende haarlijn, vaak in een V-vorm rond de slapen.
 3. Type III: De eerste fase waarin haarverlies klinisch significant wordt beschouwd. De terugwijkende haarlijn wordt duidelijker en dieper.
 4. Type III Vertex: Haarverlies vindt plaats aan de kruin (bovenkant) van het hoofd, terwijl de haarlijn relatief intact blijft.
 5. Type IV: Verdere haaruitval en verdunning van het haar aan de kruin en/of een meer uitgesproken terugwijkende haarlijn. Er is nog steeds een duidelijke scheidingslijn tussen het haar op de kruin en de voorste haarlijn.
 6. Type V: De zones van haarverlies aan de kruin en de haarlijn zijn groter dan in Type IV en beginnen dichter bij elkaar te komen. Er is nog steeds enige scheiding tussen de twee gebieden.
 7. Type VI: Het haarverlies op de kruin en de voorste haarlijn zijn met elkaar verbonden, met slechts een dunne haarstrook die de zijkanten en achterkant van het hoofd bedekt.
 8. Type VII: Dit is de meest ernstige fase van kaalheid, waarbij alleen een rand van haar overblijft aan de zijkanten en achterkant van het hoofd.

Gentlemannen
Logo