Scheeruitslag bij mannen: oorzaken en verzachtende maatregelen

Scheren is voor veel mannen een dagelijkse of wekelijkse routine, maar niet zonder zijn valkuilen. Een van de meest voorkomende huidproblemen die mannen ervaren na het scheren is scheeruitslag. Dit ongemakkelijke en soms pijnlijke fenomeen kan het dagelijks leven behoorlijk ontwrichten. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van scheeruitslag, hoe je de symptomen kunt verzachten en welke middelen je kunt gebruiken om de aandoening te behandelen.

Oorzaak van scheeruitslag

Scheeruitslag, ook wel bekend als pseudofolliculitis barbae, ontstaat wanneer de geschoren haartjes terug in de huid groeien, waardoor ontstekingen en kleine, rode bultjes ontstaan. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van scheeruitslag. Hier zijn een paar belangrijke oorzaken:

 1. Slechte scheertechniek: Te hard drukken met het scheermes of tegen de haargroei in scheren kan de huid irriteren en de kans op ingegroeide haren vergroten.
 2. Botte scheermessen: Oude of botte scheermessen kunnen de huid beschadigen en leiden tot irritatie.
 3. Gevoelige huid: Sommige mannen hebben een huidtype dat gevoeliger is voor irritatie en daardoor sneller last heeft van scheeruitslag.

Maatregelen om scheeruitslag te verzachten

Als je vaak last hebt van scheeruitslag, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om de symptomen te verzachten:

 1. Voorbereiding: Begin met het wassen van je gezicht met warm water en zeep om de huid voor te bereiden. Warm water kan de huidporiën openen en het haar zachter maken.
 2. Scheergel of -schuim: Gebruik altijd een goede kwaliteit scheergel of scheerschuim. Dit vormt een beschermende laag tussen het scheermes en de huid.
 3. Scheertechniek: Scheer altijd met de haargroei mee en vermijd meerdere keren over hetzelfde gebied te gaan.
 4. Kwaliteit scheermes: Gebruik een scherp scheermes en vervang de mesjes regelmatig.
 5. Nazorg: Spoel je gezicht af met koud water om de poriën te sluiten en breng een verzachtende lotion of aftershave aan.

Middelen om scheeruitslag te behandelen

Mocht je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last krijgen van scheeruitslag, dan zijn er verschillende middelen om de aandoening te behandelen:

 1. Aloë Vera: Dit natuurlijke middel staat bekend om zijn verzachtende en genezende eigenschappen. Het kan roodheid en irritatie verminderen.
 2. Witch Hazel: Dit is een natuurlijke adstringerende stof die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het desinfecteren van de huid.
 3. Kokosolie: Dit werkt als een natuurlijke moisturizer en kan de geïrriteerde huid kalmeren.
 4. Drogisterij crèmes: Er zijn verschillende crèmes en lotions beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om scheeruitslag te behandelen. Ingrediënten zoals hydrocortison kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en roodheid.
 5. Antibiotica: In ernstige gevallen kunnen antibiotica nodig zijn om bacteriële infecties die zich ontwikkelen rondom de ingegroeide haren te behandelen.

Kortom

Scheeruitslag is een veelvoorkomend probleem dat mannen ervaren, maar met de juiste techniek en verzorging kan het risico aanzienlijk worden verminderd. Door te investeren in goede scheerproducten en de tijd te nemen voor zowel de voorbereiding als de nazorg, kun je een meer comfortabele scheerervaring creëren. En als je toch last krijgt van scheeruitslag, zijn er genoeg effectieve behandelingen om de symptomen te verzachten. Raadpleeg een dermatoloog als de symptomen ernstig zijn of aanhouden.

Gentlemannen
Logo