Dit ga jij er in 2024 qua netto salaris op vooruit!

In 2024 zullen Nederlanders die in loondienst zijn een merkbare verhoging in hun netto inkomen ervaren. Volgens berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland zullen met name mensen met een minimumloon een duidelijke verbetering in hun financiële situatie zien​1. Dit komt door een combinatie van salarisverhogingen en aanpassingen in de belastingtarieven.

Een voorbeeld ter illustratie: Stel dat je een bruto maandinkomen hebt van €3.395. In 2024 zou je volgens ADP netto ongeveer €79,17 extra per maand overhouden. Bij een bruto maandloon van €3.500, zou dit neerkomen op een netto toename van €78,50 per maand​​.2

Deze netto stijging is te danken aan de geplande loonverhogingen van Nederlandse werkgevers. Er is een algemene salarisverhoging van 4,2% gepland voor 2024, een maatregel die is genomen om personeel aan te trekken en te behouden in een tijd van hoge inflatie en een uitdagende arbeidsmarkt​​.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de inkomstenbelasting voor de meeste mensen iets zal stijgen. Het belastingtarief in de eerste schijf gaat van 36,93% naar 36,97%, wat betekent dat iedereen 0,04% meer belasting zal betalen over zijn inkomen. Het toptarief blijft echter ongewijzigd op 49,50%, dat van toepassing is op inkomens boven € 75.518​​.3

Samengevat betekent dit dat de meeste Nederlanders in loondienst in 2024 netto meer over zullen houden, ondanks een lichte stijging van de inkomstenbelasting. Deze veranderingen zijn een positief teken in een tijd waarin kosten van levensonderhoud blijven stijgen.

  1. AD, Salarissen omhoog in 2024 ↩︎
  2. Manners, netto salaris omhoog ↩︎
  3. ADP, minimumloon grootste stijgers ↩︎

Gentlemannen
Logo