Dit is wat je ongeveer kunt lenen voor een woning als starter

Als je een starter bent op de woningmarkt, is het essentieel om te begrijpen wat je financiële mogelijkheden zijn. Het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen in het leven, en het begint allemaal met een fundamentele vraag: “Hoeveel kan ik lenen?”. We gaan gemakshalve uit van eenverdiener met een startsalaris van €35.000 bruto per jaar. Dit bedrag bestaat uit 12 maandsalarissen, vakantiegeld en (eventueel) een 13e maand.

Om met de deur in huis te vallen: traditioneel wordt aangenomen dat men tot ongeveer vier-vijf keer het jaarlijkse bruto-inkomen kan lenen voor een hypotheek. Dit betekent dat met een inkomen van €35.000, de maximale lening rond de €175.000 zou liggen. Als je het precies wilt weten, neem dan contact op met een hypotheekverstrekker in jouw regio!

In dit artikel duiken we diep in de wereld van hypotheken voor starters, en onthullen we wat je ongeveer kunt lenen voor een woning. We navigeren door de complexe dynamiek van inkomens, maximale leningen, en de cruciale impact van factoren zoals studieschuld op je hypotheekmogelijkheden.

Factoren die de Hypotheek Beïnvloeden

De weg naar het verkrijgen van een hypotheek is bezaaid met diverse factoren die elk een significante invloed kunnen hebben op je leencapaciteit. In dit deel van ons artikel richten we ons op het ontwarren van deze complexe web van factoren. Van het basale beginsel van je inkomen tot de fijnere nuances van schulden en de specifieke voorwaarden van verschillende hypotheekvormen, we verkennen alle elementen die een directe impact hebben op hoeveel je kunt lenen. Deze informatie is onmisbaar voor elke starter die de woningmarkt betreedt, omdat het niet alleen licht werpt op de huidige financiële situatie, maar ook handvatten biedt voor toekomstige planning en besluitvorming. Relevant zijn o.a.:

  1. Inkomen: Het inkomen is de primaire factor bij het bepalen van de hypotheekgrootte. Banken en hypotheekverstrekkers kijken naar het stabiele, regelmatige inkomen om de terugbetalingscapaciteit te beoordelen.
  2. Schulden: Bestaande schulden, inclusief studieschulden, kunnen de hoeveelheid geld die je kunt lenen verminderen. Ze verlagen de maandelijkse terugbetalingscapaciteit.
  3. Type Hypotheek: Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar, elk met hun eigen voorwaarden en rentetarieven, wat de uiteindelijke leencapaciteit kan beïnvloeden.

Impact van Studieschuld


De impact van studieschuld op de hypotheekmogelijkheden van starters is een belangrijk en vaak onderschat aspect van het kopen van een eerste woning.

  • Verlaging Leencapaciteit: Een studieschuld verlaagt de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager het bedrag dat je kunt lenen. Dit komt omdat een deel van je inkomen wordt gereserveerd voor de aflossing van de studieschuld.
  • Berekening: De wijze waarop een studieschuld wordt meegewogen, kan variëren afhankelijk van de hypotheekverstrekker en de regels rond studieschulden. Soms wordt een percentage van de oorspronkelijke schuld of een percentage van de huidige schuld gebruikt in de berekening.

Advies voor Starters

Wellicht is het mosterd na de maaltijd, maar we zouden altijd adviseren om de volgende punten in acht te nemen:

  1. Schuldmanagement: Probeer bestaande schulden, vooral studieschulden, te minimaliseren of af te betalen om je leencapaciteit te vergroten.
  2. Hypotheekadvies: Raadpleeg een hypotheekadviseur voor persoonlijk advies. Zij kunnen rekening houden met je unieke financiële situatie en je adviseren over de beste hypotheekopties.

Kortom

Voor een starter met een bruto inkomen van €35.000 is het redelijk om een maximale hypotheek van rond de €175.000 te verwachten. Echter, de aanwezigheid van een (studie)schuld kan dit bedrag aanzienlijk verlagen. Het is daarom essentieel om persoonlijk financieel advies te zoeken en een realistisch plan op te stellen voor het kopen van een woning.

Gentlemannen
Logo