Dit zit er in een kroket!

Een kroket is een populair gefrituurd gerecht in Nederland en België, bekend om zijn knapperige buitenkant en smaakvolle vulling. Dit artikel duikt in de ingrediënten en het bereidingsproces van de kroket om te onthullen wat er precies in zit.

Wat is een Kroket?

Een kroket is een cilindervormig, gepaneerd en gefrituurd gerecht. De klassieke kroket bevat een ragout-achtige vulling, vaak gemaakt van vlees, vis, groenten of zelfs kaas.

De Basis: De Ragout

De kern van een kroket is de ragout, een dikke, romige saus gemengd met fijngehakt vlees of andere ingrediënten. Typische vleessoorten zijn rundvlees, kip, of kalfsvlees. Vegetarische varianten kunnen champignons, spinazie of kaas bevatten.

Ingrediënten van de Ragout:

 • Vlees: Fijngehakt of uitgeplozen, afhankelijk van het type kroket.
 • Roux: Een mengsel van boter en bloem dat dient als verdikkingsmiddel.
 • Bouillon: Vlees-, kip-, of groentebouillon wordt gebruikt voor smaak en vocht.
 • Kruiden: Nootmuskaat, peper en zout zijn standaard, maar andere kruiden kunnen worden toegevoegd.

De Buitenlaag

Na het bereiden van de ragout, wordt deze afgekoeld en gevormd in cilinders. Vervolgens worden ze door een standaard panering-proces geleid:

 1. Bloem: Eerst worden ze licht bedekt met bloem.
 2. Ei: Daarna worden ze gedompeld in losgeklopt ei.
 3. Paneermeel: Ten slotte worden ze gerold in paneermeel, wat zorgt voor de krokante buitenkant na het frituren.

Frituren

De gepaneerde kroketten worden in hete olie gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit gebeurt meestal op een temperatuur van rond de 180°C.

Variaties

De kroket kent vele variaties, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Enkele populaire variaties zijn:

 • Bitterballen: Kleinere, ronde versies van de kroket.
 • Garnaalkroketten: Gevuld met garnalen, een specialiteit in België.
 • Groentekroketten: Ideaal voor vegetariërs.
 • Kaaskroketten: Gevuld met gesmolten kaas, vaak Gouda of Emmentaler.

Fabels

Je hoort wel eens dat er kalfsogen in kroketten verwerkt worden. Is dat waar?

Nee, kalfsogen zitten niet in een kroket. De vulling van een traditionele kroket bestaat meestal uit een ragout van vlees (zoals rund, kip, of kalf), roux (een mengsel van boter en bloem), bouillon, en kruiden. Kalfsogen, of welk ander orgaanvlees dan ook, zijn geen standaard ingrediënt in kroketten. Het gebruik van dergelijke ingrediënten zou zeer ongebruikelijk zijn in de traditionele bereiding van kroketten.

Voedingswaarde

Kroketten bevatten koolhydraten (door de paneerlaag en bloem), eiwitten (voornamelijk uit het vlees of kaas) en vetten (door het frituren). Ze zijn calorierijk en moeten daarom met mate worden genoten.

Kortom

De kroket is een veelzijdige en geliefde snack in de Nederlandse en Belgische keuken. Door de verschillende vullingen en bereidingswijzen kan bijna iedereen genieten van een kroket naar eigen smaak. Hoewel niet het gezondste, is het zeker een heerlijke traktatie voor af en toe.

Gentlemannen
Logo