5 Whiskeys die je moet proberen: een greep uit goede Schotse single malts

Whiskey is niet zomaar een drank; het is een uitdrukking van cultuur, traditie en een gevoel van plaats. Schotland, het thuisland van enkele van ’s werelds meest befaamde single malts, biedt een indrukwekkend scala aan stijlen en smaken. Hier is een lijst van vijf must-try Schotse whiskeys die je op een onvergetelijke smaakreis meenemen.

1. Highland Park 18

Destileerderij en Locatie

Gelegen op de Orkney-eilanden ten noorden van het Schotse vasteland, is Highland Park een van de meest noordelijke distilleerderijen van het land. De locatie is kenmerkend voor de whiskey, met invloeden van zowel het maritieme klimaat als lokale turf.

Karakter

Highland Park 18 staat bekend om zijn perfecte balans. Het heeft een gouden amberkleur en complexe aroma’s van honing, gedroogd fruit en specerijen. In de mond is er een prachtige harmonie tussen zoete en rokerige noten, gevolgd door een langdurige afdronk met hints van eiken en peper.

2. Lagavulin 16

Destileerderij en Locatie

Lagavulin komt uit Islay, een eiland bekend om zijn rokerige en turfachtige whiskeys. De distilleerderij ligt aan de zuidkust van het eiland, vlak bij het dorp Port Ellen.

Karakter

Lagavulin is niet voor de faint-hearted. Met intense rokerige smaken en een krachtig turfprofiel is deze whiskey een echte uitdrukking van zijn herkomst. Je kunt ook noten van zeewier, zout en een subtiele zoetheid waarnemen, wat bijdraagt aan zijn complexiteit.

3. Laphroaig 10

Laphroaig

Destileerderij en Locatie

Net als Lagavulin komt Laphroaig van het eiland Islay. De distilleerderij bevindt zich aan de zuidoostelijke kust, dichtbij de baai die de naam aan de distilleerderij heeft gegeven.

Karakter

Als je van een medicinale, rokerige en zeer turfachtige whiskey houdt, is Laphroaig iets voor jou. Dit is een krachtige dram met noten van zeewier, jodium en zelfs leer, aangevuld met een zoete ondertoon die zorgt voor een verrassend gebalanceerd palet.

4. Bowmore 12

Destileerderij en Locatie

Bowmore, gevestigd in het dorp met dezelfde naam, is een van de oudste distilleerderijen op Islay en biedt een meer gematigde benadering van de rokerige Islay-stijl.

Karakter

Bowmore staat bekend om zijn elegantie en complexiteit. De whiskey biedt een meer ingetogen rookprofiel vergezeld van noten van citrus, honing en chocolade. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die willen experimenteren met rokerige whiskeys zonder zich te laten overweldigen.

5. Ardbeg 10

Destileerderij en Locatie

Ook afkomstig uit Islay, ligt Ardbeg distilleerderij nabij het zuidelijke dorp Port Ellen. De distilleerderij heeft een cultstatus onder liefhebbers van rokerige whiskey.

Karakter

Ardbeg biedt een explosie van turf en rook, maar verrast ook met noten van limoen, peper en donkere chocolade. Het is een complexe whiskey die zowel robuust als verfijnd is, met een lange, verwarmende afdronk.


Het maakt niet uit of je een doorgewinterde kenner bent of een nieuwkomer in de wereld van whiskey, deze vijf Schotse single malts bieden een rijke verscheidenheid aan smaken en stijlen om te verkennen. Proost!

Gentlemannen
Logo