Dit zit er in een waterpijp!


Een waterpijp, ook wel bekend als shisha of hookah, is een instrument dat veel wordt gebruikt voor het roken van gearomatiseerde tabak. Het bestaat uit verschillende onderdelen, elk met zijn eigen functie en bijdrage aan de rookervaring. Hier is een gedetailleerde blik op wat er in een waterpijp zit. Je leest later in dit artikel ook de verschillende rookwaren die je kunt gebruiken.

Hoe de waterpijp is opgebouwd

 1. Tabakskom (ook wel Kop genoemd): Dit is de container bovenaan de waterpijp waar de tabak wordt geplaatst. Deze kom wordt gewoonlijk gemaakt van klei, keramiek, of metaal en bevat de tabak die wordt gerookt. De tabak kan een verscheidenheid aan smaken hebben, zoals appel, munt, kers, en vele anderen.
 2. Windkap: Dit is een optioneel onderdeel dat over de tabakskom wordt geplaatst om de kolen te beschermen tegen wind en om een gelijkmatige verhitting van de tabak te bevorderen.
 3. Kooltjes: Deze worden bovenop de tabak in de kom geplaatst, gescheiden door een klein roostertje of aluminiumfolie. De kooltjes worden verhit om de tabak te roken, zonder dat deze direct verbrandt.
 4. Slang: De waterpijp heeft één of meerdere slangen waardoor de rook wordt ingeademd. Deze slangen zijn vaak gemaakt van rubber, plastic, of leer, met metalen of houten mondstukken.
 5. Schaal: Dit is het centrale deel van de waterpijp en bevat water. Het rookt door de tabak wordt door het water getrokken, waardoor het afkoelt en gefilterd wordt.
 6. Duikpijp: Dit is een buis die vanaf de bodem van de tabakskom naar de waterbasis loopt. Het onderste deel van deze buis is ondergedompeld in het water.
 7. Afsluitklep: De waterpijp heeft vaak een of meer kleppen met kleine balletjes erin. Deze kleppen laten lucht binnen wanneer er aan de slang wordt getrokken, maar voorkomen dat er lucht of water uit de waterpijp ontsnapt.
 8. Basis of Vaas: Dit is de container onderaan de waterpijp die het water bevat. De basis is vaak gemaakt van glas, maar kan ook van andere materialen zoals kunststof of metaal worden gemaakt.
 9. Pakkingen: Om alle verbindingen luchtdicht te maken, worden er verschillende pakkingen gebruikt tussen de verschillende onderdelen van de waterpijp.

Naast deze fysieke componenten bevat het gebruik van een waterpijp ook de nodige accessoires en onderhoudsmaterialen, zoals kooltjestangen, borstels voor het reinigen, en folieprikkers. Het is ook belangrijk te vermelden dat het roken van een waterpijp gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, vergelijkbaar met andere vormen van tabaksgebruik.

Wat je kunt roken in een waterpijp

In een waterpijp kun je verschillende soorten substanties roken, elk met zijn eigen kenmerken en smaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

 1. Gearomatiseerde Tabak (Shisha Tabak): Dit is de meest traditionele en populaire keuze voor gebruik in waterpijpen. Shisha tabak is een speciale mix van tabak, glycerine, suiker, en diverse smaakstoffen. De smaken variëren enorm, van fruitsoorten zoals appel, druif, en mango, tot munt, roos, en zelfs exotische combinaties.
 2. Kruidenmengsels: Voor diegenen die tabak willen vermijden, zijn er kruidenmengsels beschikbaar die geen nicotine bevatten. Deze mengsels zijn vaak gemaakt van gedroogde vruchten, kruiden, en soms suikerrietvezels. Ze bieden een vergelijkbare rookervaring als traditionele shisha tabak maar zonder de tabak en nicotine.
 3. Stoomstenen: Stoomstenen zijn kleine poreuze stenen die zijn doordrenkt met glycerine en smaakstoffen. Wanneer ze worden verwarmd, produceren ze een damp die lijkt op rook. Ze bevatten geen tabak of nicotine en worden beschouwd als een gezonder alternatief.
 4. Gel: Er is ook een waterpijp gel beschikbaar, die een gelachtige substantie bevat doordrenkt met smaakstoffen. Net als stoomstenen, bevatten deze gels meestal geen tabak of nicotine.
 5. E-liquids: Sommige moderne waterpijpen kunnen worden gebruikt met e-liquids, vergelijkbaar met die gebruikt in e-sigaretten. Deze methode maakt gebruik van een verhittingselement om de vloeistof te verdampen, wat resulteert in een damp die dan kan worden geïnhaleerd.
 6. CBD-producten: Recentelijk zijn CBD-gebaseerde producten voor waterpijpen ook populair geworden. Deze kunnen pure CBD, CBD-geïnfuseerde kruidenmengsels of CBD-olie omvatten. Ze zijn populair voor hun ontspannende effecten zonder de psychoactieve effecten van THC.
 7. Cannabis: In sommige regio’s waar cannabis legaal is, wordt het soms ook in waterpijpen gerookt. Dit is echter afhankelijk van de lokale wetgeving en wordt niet overal toegepast of goedgekeurd.

Het is belangrijk om te onthouden dat, ongeacht het materiaal dat je kiest om te roken in een waterpijp, er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het roken zelf, waaronder blootstelling aan schadelijke stoffen en het risico op afhankelijkheid.

Gentlemannen
Logo