Een eerste auto? Dit zijn 5 interessante wagens en indicatie van onderhoudskosten!

Het kopen van een eerste auto is (voor sommigen) een spannende mijlpaal in het leven, maar het kan ook een ontmoedigende taak zijn. Er zijn namelijk veel variabelen om te overwegen: van het budget tot het merk, van het model tot de staat van de auto. Dit artikel geeft advies over belangrijke overwegingen bij het kopen van een eerste auto en wijst op interessante auto’s die je als opties kunt beschouwen.

Budget en financiering

Het allerbelangrijkste is natuurlijk hoeveel je wilt en kunt uitgeven. Naast de aanschafprijs moet je rekening houden met verzekering, belastingen, brandstofkosten en onderhoud. Veel mensen kiezen voor financiering om de kosten te spreiden. Als dit voor jou geldt, zorg er dan voor dat je de maandelijkse lasten kunt dragen zonder financiële stress. Let ook op dat leasen impact kan hebben op je leenvermogen. Dit kan dus gevolgen hebben voor de hoogte van een eventuele (toekomstige) hypotheek.

Afhankelijk van het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden kun je kiezen voor een elektrische, hybride, benzine of dieselauto. We gaan in dit artikel uit van de aanschaf voor een benzine auto en dat je tot 15.000 km per jaar rijdt. Elektrische en hybride auto’s benoemen we niet omdat deze qua aanschaf prijs nog hoog liggen (>12k).

Een nieuwe auto is vaak duur en buiten bereik van startende autorijders. Tweedehands auto’s zijn door de bank genomen goedkoper, maar ze kunnen verborgen gebreken hebben. Als je voor een tweedehands auto kiest, is het essentieel om een betrouwbare verkoper te vinden en mogelijk een onafhankelijke keuring uit te (laten) voeren.

Vijf interessante auto’s om te overwegen

 1. Volkswagen Golf
  • Waarom interessant?: Betrouwbaar, zuinig en beschikbaar in diverse uitvoeringen.
  • Prijs: Nieuw vanaf €25,000; tweedehands vanaf €8,000
  • Onderhoud: Gemiddeld €800 per jaar
 2. Toyota Corolla
  • Waarom interessant?: Bekend om zijn duurzaamheid en lage onderhoudskosten.
  • Prijs: Nieuw vanaf €23,000; tweedehands vanaf €7,000
  • Onderhoud: Gemiddeld €700 per jaar
 3. Ford Fiesta
  • Waarom interessant?: Compact maar ruim, en uitstekende rijeigenschappen.
  • Prijs: Nieuw vanaf €20,000; tweedehands vanaf €6,000
  • Onderhoud: Gemiddeld €750 per jaar
 4. Opel Corsa
  • Waarom interessant?: Compact maar ruim, en uitstekende rijeigenschappen.
  • Prijs: Nieuw vanaf €26,000; tweedehands vanaf €6,000
  • Onderhoud: Gemiddeld €750 per jaar
 5. Seat Ibiza
  • Waarom interessant?: Compact maar ruim, en uitstekende rijeigenschappen.
  • Prijs: Nieuw vanaf €26,000; tweedehands vanaf €4,000
  • Onderhoud: Gemiddeld €750 per jaar

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het merk, model en de leeftijd van de auto. Over het algemeen geldt: hoe luxer en complexer de auto i.c.m. het segment waarin de auto ingedeeld is, hoe duurder het onderhoud. Groter motorvermogen betekent b.v. ook vaak groter remvermogen, wat vaak ook weer robuustere onderdelen vereist. Denk aan het verschil tussen remschrijven en remtrommels. Daarnaast gaat onderdelen en onderhoud van exclusievere merken doorgaans tegen hogere tarieven.

Een rekenvoorbeeld: onderhoudskosten VW golf

Onderstaand is een indicatie. Kijk altijd eerst welke afschrijving je verwacht. Een nieuwere auto schrijft vanzelfsprekend meer af dan een oudere auto.

Aanschafprijs: €8,000
Gemiddelde afschrijving per jaar: 15% van de aanschafwaarde
Afschrijving per jaar: €8,000 x 0.15 = €1,200
Afschrijving per maand: €1,200 / 12 = €100

Verzekering

De kosten van een autoverzekering kunnen enorm variëren, maar voor een tweedehands Volkswagen Golf zou je ongeveer €70 per maand kunnen verwachten voor een WA+ verzekering.

Wegenbelasting

De wegenbelasting verschilt per provincie en gewicht van de auto, maar voor een gemiddelde Golf op benzine zal rond de €40 per maand liggen. Je kunt o.b.v. de auto die je voor ogen hebt de wegenbelasting bekijken op de site van de belastingdienst.

Onderhoud

Jaarlijks onderhoud is ongeveer €900 voor een Golf (klein onderhoud zonder grote gebreken), wat neerkomt op ongeveer €75 per maand (€900 / 12). We gaan hier uit van 10.000 km / jaar. Je kunt dan 5 jaar met een setje zomerbanden. De €900 bestaat een grote beurt (€425) en een reservering (€475) voor banden en een andere interval gerelateerde vervangingen als distributieriem, v-snaar, koppelingsplaten en remblokken en remschijven.

Wat precies wordt gedaan tijdens een grote beurt kan verschillen per garage en automodel, maar over het algemeen kunnen de volgende werkzaamheden onderdeel zijn van de grote beurt van een benzineauto:

 1. Olie verversen: De motorolie wordt vervangen, inclusief het oliefilter.
 2. Luchtfilter vervangen: Een nieuw luchtfilter zorgt voor een betere verbranding en daarmee een efficiëntere motor.
 3. Brandstoffilter vervangen: Dit filter houdt vervuiling tegen die anders in de motor terecht zou komen.
 4. Bougies vervangen: Versleten bougies kunnen zorgen voor een slechte verbranding en moeten daarom regelmatig worden vervangen.
 5. V-snaar en/of distributieriem controleren: Deze riemen kunnen slijten en dienen te worden gecontroleerd en eventueel vervangen.
 6. Remmen controleren: Zowel de remschijven als de remblokken worden gecontroleerd op slijtage.
 7. Vloeistoffen bijvullen: Denk aan koelvloeistof, remvloeistof, en ruitensproeiervloeistof.
 8. Banden: Controle op bandenspanning en slijtage, eventueel roteren of balanceren van de banden.
 9. Verlichting: Controle van alle binnen- en buitenverlichting.
 10. Onderstel: Inspectie van de ophanging, schokdempers en uitlaatsysteem.
 11. Elektrische systemen: Controle van de accu, dynamo en eventuele andere elektrische componenten.
 12. Algemene inspectie: Hieronder valt het controleren van de deuren, ruiten en ruitenwissers, en de algemene staat van het voertuig.

Naast deze werkzaamheden wordt de auto meestal ook uitgelezen met speciale apparatuur om te kijken of er foutcodes zijn die duiden op verborgen mankementen

Brandstof

Afhankelijk van hoeveel je rijdt, kunnen brandstofkosten ook een grote uitgave zijn. Laten we voor dit voorbeeld uitgaan van een maandelijks verbruik van €100 aan brandstof. (10.000km per jaar / 15,5l per km = 645 liter per jaar x 2 euro/liter = +-107 euro)

Indicatie totaal maandelijkse kosten

 • Afschrijving: €100
 • Verzekering: €70
 • Wegenbelasting: €40
 • Onderhoud: €75
 • Brandstof: €100

Totaal: €100 (afschrijving) + €70 (verzekering) + €40 (wegenbelasting) + €75 (onderhoud) + €100 (brandstof) = €385 per maand.

Het bezitten van een tweedehands Volkswagen Golf kan je dus ongeveer €385 per maand kosten. Dit is exclusief (grote) onvoorziene reparaties. Denk hierbij aan turbo defecten, complexe motorstoringen, ophanging problemen, of problemen in de aandrijflijn.

Tot slot

Bovenstaand is een benadering en de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van diverse factoren zoals je rijgedrag, de staat van de auto, en de actuele prijzen voor verzekering en brandstof. Het is echter een handig startpunt voor het ruwweg begroten van de maandelijkse kosten van een eerste auto.

Het kopen van een eerste auto is een grote stap die zorgvuldige overweging vereist. Bepaal je budget, en kies een auto die het beste bij je past en vergeet niet de onderhoudskosten in je berekeningen mee te nemen.

Gentlemannen
Logo