Het geheim van perfect pizzadeeg

Het maken van een perfecte pizzabodem is een kunst die de meesten van ons vaak aan professionals overlaten. Echter, niets evenaart de voldoening van het zelf maken van een pizzabodem die krokant van buiten en zacht van binnen is. Een cruciale factor hierbij is het deeg. In dit artikel onthullen we het geheim van een perfect pizzadeeg door gebruik te maken van 0.0 bloem en een rijstijd van minimaal 24 uur.

Wat is 0.0 Bloem?

Voordat we de keuken induiken, is het belangrijk om te begrijpen wat 0.0 bloem is. Deze specifieke bloemsoort, ook bekend als doppio zero of 00-bloem, is een zeer fijn gemalen Italiaanse bloem met een hoog glutengehalte. Dit zorgt voor een elastisch en soepel deeg, perfect voor pizzabodems. Dankzij de fijne maling en hogere gluteninhoud krijgt u een textuur die niet te evenaren is met standaard patentbloem.

Ingrediënten

  • 500g 0.0 bloem (bijvoorbeeld Caputo)
  • 350ml lauw water
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje droge gist (7g)
  • 2 eetlepels olijfolie

De Bereidingswijze

  1. Hydratatie: Meng het lauwe water met de droge gist en laat het ongeveer 10 minuten staan tot het begint te schuimen. Dit proces activeert de gist.
  2. Mengen: Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel, olijfolie en zout in het kuiltje.
  3. Kneden: Begin met het mengen van de ingrediënten in het kuiltje, en werk langzaam naar buiten toe, tot een bal deeg ontstaat. Het deeg moet soepel maar niet plakkerig zijn. Als het te droog is, voeg dan een beetje water toe; is het te nat, voeg dan meer bloem toe.
  4. Eerste Rijstijd: Plaats het deeg in een ingevette kom, bedek het met een vochtige doek en laat het ongeveer 2 uur op een warme plek rijzen, of tot het in omvang is verdubbeld.
  5. Kneden en Verdelen: Kneed het gerezen deeg nogmaals lichtjes door en verdeel het in porties (meestal 2 tot 4, afhankelijk van de gewenste grootte van de pizza).

Rijstijd

Plaats de deegballen in afzonderlijke bakjes, dek ze af met plasticfolie en zet ze minimaal 24 uur in de koelkast. Deze lange, koude rijstijd ontwikkelt complexe smaken en verbetert de textuur. De gluten ontspannen, waardoor het deeg makkelijker uit te rollen is en een luchtigere, smaakvollere korst krijgt.

Het bakken

Verwarm je pizzaoven voor, liefst met een pizzasteen erin. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte, voeg je toppings toe en bak de pizza in +-2 minuten tot de korst goudbruin en krokant is. Gebruik een turning peel indien nodig. We gaan er vanuit dat je een oven gebruikt die 400-500 graden bereikt!

Tip: rol het deeg niet met een roller uit, maar stretch het met de hand. Zo verplaats je de lucht naar de korst, wat zorgt voor een krokante korst als resultaat.

Kortom

Het maken van een perfecte pizzabodem thuis is niet alleen mogelijk, maar ook zeer bevredigend. Het gebruik van 0.0 bloem en een rijstijd van minimaal 24 uur zijn cruciale stappen die je niet mag overslaan. Dus waar wacht je nog op? Haal die 0.0 bloem in huis en begin met kneden! Het resultaat is een pizzabodem die niet onderdoet voor die van professionele pizzeria’s.

Gentlemannen
Logo